3 de juny 2012

MÉS ENLLÀ DE LES RETALLADES I L'AUSTERITAT


La crisi econòmica que vivim els països occidentals des del 2008 avança de manera imparable; la situació financera a Europa i els EEUU és difícil, però més ho és a l'Estat espanyol, on tenim d'afegit l'herència, per dir-ho d'alguna forma, de tanta especulació immobiliària. Una bombolla que pocs van combatre (se'n recorden quan PSC i CiU defensaven a ultrança els 1200 habitatges de luxe entre Vinallop i Tortosa amb l'excusa d'un camp de golf, tot i que al a ciutat hi ha milers de cases buides i en ruïnes?). Una bombolla que va tindre el beneplàcit dels bancs europeus, que donaven crèdit als espanyols i així es feien d'or... uns i els altres, mentre que la ciutadania en general li costava arribar a final de mes (se'n recorden del debat dels mileuristes?) i amb prou faena podia pagar-se un pis per viure. Si des d'algun àmbit es denunciava que allò era insostenible i no una bona economia, ràpidament se'ns acusava d'anar en contra del “progrés” del país...

Ara bé, este “progrés” ha esclatat; este model econòmic, massa dependent del sector de la construcció en viu les conseqüències; l'Ebre, on es construïa molt, ens trobem en una situació greu, aguditzada per la marxa de multinacionals i, sobretot, per les retallades al sector públic, un dels motors de la nostra economia.

Quina és la resposta a la crisi per part dels Governs de Mas i Rajoy? Bàsicament retallar en drets (reforma laboral) i retallar en educació i sanitat públiques, la qual cosa queda molt lluny del que prometien abans de les eleccions, a banda, això sí, d'injectar diners públics als bancs.Deien: “l'educació i la sanitat no les tocarem”, “crearem un impost a les grans fortunes”, “el fracàs escolar serà la prioritat”. Res més lluny del que estanfent i que està causant més crisi, més sofriment, més crispació social i menys creixement econòmic.

Des d'Iniciativa, continuem defensant que hi ha alternatives. Amb estes polítiques només hi ha més atur i menys creixement. Cal ajustar, però bé i sense tocar l'educació i la sanitat, motor del coneixement i de l'economia. Cal reclamar més diners al Govern central, amb un nou pacte fiscal,però recordant que això només és una part de la solució. I cal sobretot, buscar la col·laboració i el compromís dels qui més tenen perquè col·laboren en la sortida de la crisi a partir de més aportacions a les arques públiques per poder impulsar polítiques de creixement i no pas retallades que acaben afectant tota l'economia, sobretot, les classes mitges i populars. Hem de fer viable la nostra societat a partir de la solidaritat dels poderosos.


Per això ens oposem als pressupostos de CiU-PP i a totes les retallades que van només en una direcció, afeblir l'estat del benestar, retallar drets i crear més crisi. Proposem, entre altres mesures, l'elaboració d'un Pla Nacional de Lluita contra el Frau Fiscal; un impost a les grans fortunes (que prometien i s'ha quedat al calaix); un impost sobre energia nuclear a les empreses que guanyen milers de milions, i a sobre, estan concentrades a l'Ebre; la recuperació de l'impost de successions per a les herències milionàries així com l'augment de l'impost de patrimoni per a les rendes més altes. Amb tot això es podria parlar de polítiques de creixement, on les Terres de l'Ebre necessiten molta ajuda.

Si es portés a terme tot això, com sembla que es farà a França o Grècia, seria més creïble l'afirmació que la sortida de la crisi serà a partir de la col·laboració de tothom ja que ara, en el pensament de la gent, està calant la idea, amb raó, que només l'estem pagant els de sempre



 Firma l'article: Jordi Jordan, regidor a Tortosa per ICV-Entesa per Tortosa.
Visita el seu blog: http://jordijordan.blogspot.com.es

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada