2 de gen. 2012

MOCIÓ X LA GESTIÓ DE BARRANCS

Moció presentada al ple ordinari del mes de desembre de 2011, amb motiu de les desfetes provocades per les barrancades a causa dels forts aigüats








El matí del passat 20 de novembre, com a conseqüència de les fortes pluges caigudes durant la nit i la matinada anteriors, els barrancs del municipi es van desbordar i van provocar nombrosos danys materials i afectacions a la mobilitat de la nostra ciutat. En este sentit, les afectacions a tot el marge esquerre de l’Ebre, i en concret a Bítem, Remolins, El Rastre, Centre, Raval de Sant Llàtzer i Campredó, ens obliguen a fer una valoració de l’actuació de l’Ajuntament abans i després dels fets. 


L’excel·lent reacció del personal de protecció civil, forces i cossos de seguretat, bombers de la Generalitat i personal tècnic, de la brigada municipal i del servei de neteja de l’ajuntament, va fer possible el restabliment de la normalitat a bona part del municipi, amb l’excepció de les dificultats d’accessibilitat d’alguns veïns per l’estat en que van quedar alguns camins veïnals. En este sentit, caldrà obrir una reflexió sobre el complex entramat de camins veïnals del terme municipal, el seu estat i el grau de responsabilitat que l’Ajuntament té a l’hora de garantir l’accés dels veïns en casos d’emergència. 

Esta bona reacció després dels fets, però, no ens pot fer obviar que el que va passar el 20 de novembre posa en dubte l’efectivitat dels protocols municipals per preveure estes situacions, protocols que haurien d’haver fet possible actuar dies o hores abans que es produïssen. En este sentit, la manca d’alertes a la població hores abans dels fets i el fet que no es retiressen els vehicles estacionats als barrancs, fan evident la necessitat que este ajuntament inicie una reflexió sobre la suficiència d’estos protocols i faça arribar a l’opinió pública la seua voluntat de millorar la gestió d’estos episodis.

És per això que el Grup Municipal d’Iniciativa proposa al ple de l’ajuntament l’adopció dels següents 

ACORDS

1 - L’Ajuntament de Tortosa es compromet a revisar els protocols d’actuació davant de la possibilitat de pluges intenses, amb especial atenció a les alertes prèvies a la població i a la retirada de vehicles que es troben en zones d’afectació de barrancs. 

2 - L’Ajuntament de Tortosa es compromet a fer una diagnosi de la situació dels diferents barrancs del municipi i a impulsar, en col·laboració amb les administracions competents i de manera condicionada a la disponibilitat de recursos per finançar-les, les actuacions de millora, neteja i manteniment necessàries. 

3 – L’Ajuntament de Tortosa es compromet a accelerar l’execució de l’ampliació de la canalització del barranc de Sant Llàtzer, ja aprovada per la Comissió de Govern.

4 – L’Ajuntament de Tortosa es compromet a estudiar la possibilitat de millorar la canalització del Barranc del Rastre amb una segona captació, per exemple a l’alçada de la Plaça Mossèn Sol, aprofitant les obres de construcció del nou aparcament soterrat. 

5. – L’Ajuntament de Tortosa es compromet a cercar les solucions tècniques adients per tal de garantir que les noves baranes construïdes a l’Avinguda Felip Pedrell no siguen un obstacle per a l’evacuació de les aigües pluvials al riu Ebre. 

6 – Comunicar estos acords a les associacions de veïns de Bítem, Remolins, El Rastre, Centre – Nucli Antic, Raval de Sant Llàtzer, La Lloma, Campredó, i a la Federació d’AAVV de Tortosa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada