28 de juny 2013

ICV demana compareixença a Cañete i anuncia batalla a Europa

 ICV denuncia que el PHN no te en compte informes medi ambientals sobre els cabals ecològics 


La portaveu i diputada d’ICV en el Congrés dels Diputats, Laia Ortiz, ha denunciat avui que el Pla Hidrològic Nacional (PHN) que està fent el Govern del PP no ha tingut en compte informes medi ambientals que fan recomanacions sobre els cabals ecològics. “La proposta contempla uns cabals ecològics totalment insuficients que van contra al Directiva Europea d’Aigües i no han fet ni cas de la proposta feta per l’Agencia Catalana de l’Aigua (ACA) l’any 2008 així com tampoc la proposta de la Comissió de Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre”, ha dit Ortiz al mateix temps que ha verbalitzat que la proposta “està al servei dels interessos d’uns quants, les empreses del sector, les constructores i el regadiu sense límits”. 


Ortiz ha explicat que la CHE “no ha fet públics els informes tècnics en els quals es basa per fixar els cabals”. “No pot ser que s’aprovin uns cabals que no segueixin el que la pròpia CHE i l’ACA van acordar i sense cap fonament tècnic”, ha afegit Ortiz que també ha denunciat que la CHE “no ha donat resposta al plec d’al·legacions que va presentar ICV al PHN”. 

“Què pretenen aprovar aquest pla sense cap debat parlamentari enmig de l’estiu perquè passi desapercebut?”, ha preguntat Ortiz que ha explicat que ICV ha presentat iniciatives al Congrés, Senat i al Parlament Europeu “demanant un canvi de rumb en les polítiques i cabals ecològics suficients” que va fixar l’ACA i la CHE l’any 2008. 

Per això Ortiz ha anunciat que el grup de l’Izquierda Plural ha demanat la compareixença del ministre, Miguel Arias Cañete, per a què doni explicacions després del 5 de juliol que és quan la CHE ha convocat el Consell d'Aigua de la conca de l'Ebre per aprovar la proposta de PHN que posteriorment aprovarà el Govern mitjançant reial decret. Ortiz vol que Cañete doni explicacions sobre el pla si es confirma que no complirà aquestes recomanacions sobre el cabal ecològic.

Ortiz també ha explicat que si finalment “s’aproven uns cabals que no respecten la Directiva Europea”, l’eurodiputat d’ICV, Raül Romeva, “també ho denunciarà davant la Comissió Europea”.