26 de nov. 2012

EL MILLOR RESULTAT DE LA HISTÒRIA A CATALUNYA I L'EBRE


En xifres, esta dada es traduïx amb 358.857 vots al país (128.033 més que el 2010), dels quals 5.233 a les Terres de l’Ebre (el 2010 en van ser 3.505). En el conjunt de la província de Tarragona, la coalició ha aconseguit 24.448 vots (pels 15.747 que havia tingut el 2010) i a la ciutat de Tortosa, ICV-EuiA ha sumat 1.432 vots (pels 878 d’ara fa un parell d’anys), fet que convertix la capital de les Terres de l’Ebre en la ciutat on la coalició ha tret millors resultats percentuals de tota la demaració (juntament amb població de Tivissa). Amb tot, un creixement que ha deixat Jordi Jordan a les portes del Parlament (s’ha quedat a poc més de 2.000 vots d’aconseguir-ho) i que fan que estos resultats siguen els millors de la història de la formació.


Les primeres paraules de Jordi Jordan han estat de “felicitació i agraïment a la ciutadania per l’alta participació a tot el país”, per continuar amb una valoració més en clau política i de país: “la voluntat del poble ha quedat clara, la ciutadania ha donat un vot de càstig a les retallades i a les polítiques d’austeritat de CiU”. En esta línia, ha assegurat que “seguirem treballant per construir l’alternativa d’esquerres que garantisca una sortida de la crisi més justa”. Així mateix, Jordan ha fet una valoració “molt positiva” dels resultats globals i “especialment dels de Tortosa, que m’encoratgen a mi com a regidor i a l’equip humà d’ICV Terres de l’Ebre a seguir treballant per la nostra ciutat i pel nostre territori amb més força que mai”.

El president d’ICV a les Terres de l’Ebre, també ha recordat que “la victòria de CiU és en realitat una derrota de les seues polítiques socials i econòmiques” i que “el país surt reforçat, ja que el partit que aplicava les retallades ha patit una forta davallada, els que ens hem opostat a esta austeritat dogmàtica hem crescut amb força i les formacions que estem pel dret a decidir sumem 87 escons”.

En relació a la possibilitat de sortir diputat, Jordan ha explicat que “sempre vam saber que estava difícil, era factible i hi hem estat molt a prop, ens hem quedat a poc més de 2.000 vots d’aconseguir-ho. Em quedo amb el gran creixement del partit, amb la confiança de la gent que ens ha votat i amb les espectatives que este augment suposa per a la nostra formació de cara a propers comicis i a la possibilitat de fer realitat les nostres propostes. Demà comença tot, demà comença la construcció d’una alternativa d’esquerres”.

23 de nov. 2012

HERRERA: CAL FER UN VOT CONTRA LES RETALLADES

El cap de llista d’ICV-EUiA al Parlament, Joan Herrera, ha visitat Tortosa en l’últim dia de campanya per donar suport al candidat per les Terres de l’Ebre, Jordi Jordan. Herrera ha parlat de polítiques d’industrialització i ha alertat del perill que suposa que “tot estiga en venda: la salut, l’educació, l’aigua”.

 “Fem una crida a concentrar el vot de la gent compromesa, d’esquerres i catalanista en una formació que no els fallarà: ICV-EUiA ” ha explicat Herrera, qui també ha dit que el segon diputat per la demarcació, que seria el tortosí Jordi Jordan, "és factible. Hi estem a prop". En un acte a la plaça del mercat del peix de Tortosa i acompanyat pel candidat ebrenc, Jordi Jordan, i per l’alcaldessa de La Sénia i qui tanca la llista per la demarcació, Martuxi Ballester, el candidat ecosocialista ha demanat “que la gent no es queda a casa, que vehicule amb el vot el seu descontent amb les polítiques de retallades” perquè, ha dit, “hi ha  governants que estimen el país però no la seua gent quan apliquen polítiques d’austeritat dogmàtica”. En este sentit, el candidat ha remarcat que “el nostre primer adversari no és el PSC ni ERC, són les polítiques de CiU i la seua insensibilitat cap a la gent”. És per això que, “des de la humilitat, extenem la mà a tots aquells que vulguen construir una alternativa d’esquerres sota tres premises bàsiques: unitat contra les retallades (que desmantellen l’estat del benestar), no fer president a Artur Mas (paradigma de la perpetuació d’este polítiques suïcides) i garantir el dret a decidir com a poble lliure.”

Herrera ha lloat la labor que està fet ICV-EUiA a les Terres de l’Ebre, el creixement exponencial que està tenint la formació i s’ha mostrat convençut de la possibilitat de doblar els diputats a la província “si la gent ens fa confiança i fa un vot útil cap a l’alternativa d’esquerres que proposem”. En un to distès, ha afegit que “si Jordi Jordan surt diputat, Joan Coscubiela s’han compromés a pujar fins al Mont Caro a peu i jo prometo fer una baixada en piragua per l’Ebre de Flix al mar”.

Herrera ha recordat que les Terres de l’Ebre són un territori “sovint massa oblidat i un país no pot abandonar la persones i els territoris vulnerables”. També ha lamentat que a l’Ebre els índex de pobresa i d’atur “són molt preocupants i vergonyosos i estan per sobre la mitjana de la resta de Catalunya”. Igualment ha animat l’electorat a “lluitar pels drets socials”, recordant que “este –en referència a les Terres de l’Ebre- és un territori que s’ha guanyat la dignitat a base de mobilizació i que ha demostrat que lluitar serveix, com en el cas del transvasament de l’Ebre de CiU i PP”. En este sentit, Herrera ha lamentat que “hi ha vegades que l’Ebre al seu pas per Tortosa es pot creuar a peu” i s’ha compromés a defensar “un cabal ecològic per al riu Ebre que garantisca la supervivència del Delta, plantar-se contra la interconnexió de xarxes, treballar per un redimensionament dels regadius i accelerar la neteja de l’embassament de Flix”.

Per la seua banda, el candidat Jordi Jordan ha lamentat que “al territori hi ha 16.000 aturats” i ha explicat que una de les apostes de la coalició és “tirar endavant el segon pla d’industrialització i pactar amb els agents socials i econòmics del territori la millor manera d’invertir-ne el pressupost”. Ha recordat que “els 10M€ del Pla d’Industrialització vigent el va aconseguir Joan Herrera quan era diputat al Congrés a Madrid” i ha demanat una “marginació positiva cap a les Terres de l’Ebre per poder tirar endavant polítiques de creixement econòmic i infraestructures necessàries, com l’electrificació del polígon Catalunya Sud, fer arribar l’Eix de l’Ebre (C-12) al port dels Alfacs, aconseguir la fibra òptica o acabar amb el forat negre que significa l’autovia A7 entre l’Hospitalet i Castelló”.

En este mateix sentit s’ha expressat l’alcaldessa de La Sénia, la independent Martuxi Ballester, que ha fet memòria de les inversions aconseguides al territori gràcies al Pla d’Industrialització aconseguit per Joan Herrera, “com el Centre de Difusió Tecnològica de la Fusta i Moble de catalunya, amb seu a La Sénia (CENFIM), el Centre Internacional de Negocis del Moble, ubicat també a la població que governa (CINMS), l’aigua i la llum al Polígon Catalunya Sud, els vivers d’empreses a Flix i Gandesa, o l’Antena Tecnològica a Amposta”.

També en clau infraestructures, Herrera ha recordat que “hi ha molts trens que no paren a les Terres de l’Ebre i això s’ha de solucionar”. “Hem d’aconseguir facilitar la mobilitat i el desplaçament de les persones” i s’ha mostrat convençut de que “no és només una qüestió d’inversió sinó de sensibilitat política i social”.

Finalment, Joan Herrera i Jordi Jordan, s’han reunit amb una representació dels treballadors de l’empresa CEMEX i, segons Jordan, “ens hem compromés a canviar l’actual llei laboral que està permetent esta mena d’acomiadaments i a traslladar al Parlament totes aquelles propostes i alternatives que vagen a favor dels treballadors i que ens puguen plantejar els afectats per este tancament”.



22 de nov. 2012

MILÀ I LA POLÍTICA D'HABITATGES

El diputat i ex-conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, reclama recuperar les inversions per fer rehabilitacions integrals d’habitatges (abans que construir-ne de nous) i exigeix al govern de CiU que faça les actuacions necessàries perquè es puga tirar endavant la decontaminació de l’embassament de Flix “com abans millor”.


HABITATGE. El candidat Jordi Jordan ha recordat que un dels sectors més afectats per la crisi és el de la construcció i ha apostat per “redirigir-lo cap a la rehabilitació de ciutats i barris del nostre territori, en lloc d’apostar per noves construccions innecessàries”. Jordan ha insistit en que és important tindre els immobles en bon estat “per la salut dels mateixos municipis en sí i perquè podria significar el facilitar habitatge al jovent i, a més, de retruc també afectaria positivament al turisme i el comerç”. És per això que “s’ha de posar en valor el patrimoni i cal un pla per rehabilitar els habitatges des de dintre i de manera planificada per evitar-ne la degradació”. Jordan i Milà han fet estes declaracions des del carrer Vilanova del barri jueu, a Remolins, just al davant d’una casa que va caure fa pocs dies, des d’on han recordat tamé que “a Tortosa hi ha més de 3000 cases en ruïna al centre i el casc antic”.

En este sentit, Milà ha explicat que ICV-EuiA té al programa una proposta “pensada especialment per Tortosa: recuperar les inversions aturades de la Llei de Barris”. Segons l’exconseller “la reactivació econòmica ha d’anar de la mà de la rehabilitació social” i ha qualificat de “barbaritat” les declaracions del president de la patronal de la construcció sol·licitant noves construccions per aconseguir millorar el dret a l’habitatge.

MEDI AMBIENT. D’altra banda, Milà ha explicat que a l’informe que ha fet públic avui  l’Agència Europea de Medi Ambient sobre les aigües d’Europa, es parla del riu Ebre i s’assenyala que la pressió sobre el medi hídric a Catalunya és de les més elevades del continent. Milà ha especificat que se’n parla en tres aspectes: “la necessitat de mantindre els cabals ecològics (clau per complir amb la Directiva Marc), la presència de metalls pesants (amb l’exemple de Flix), i la reducció dels sediments en un 95% i  que posen en perill la supervivència del Delta de l’Ebre”.

Així mateix, Milà ha denunciat la “irresponsabilitat” que suposa que el conseller Recoder ajorne l’inici de retirada dels llots fins el 2015. “És una bomba de rellotgeria ambiental i esdevé d’una deixadesa imperdonable que CiU no faça la part que li correspon, a través de l’ACA, perquè estan en perill els fons de finançament europeu i la salut del riu. Això ja hauria d’estar iniciat”, ha conclòs. Finalment ha avançat que “una de les primeres ressolucions que portarem al nou Parlament serà perquè s’acceleren al màxim les actuacions i la Generalitat complisca els seus compromisos”.

 



14 de nov. 2012

MÒNICA OLTRA A LES TERRES DE L'EBRE


La portaveu d’Iniciativa pel País Valencià i diputada per la coalició Compromís, Mònica Oltra, va visitar les Terres de l’Ebre per donar suport a ICV-EuiA i a la candidatura de Jordi Jordan. En un roda de premsa davant del CAP del Temple a Tortosa (com a símbol del que s’està desmantellant) i una posterior conferència a Alcanar (on també hi va ser la candidata per Tarragona Hortènsia Grau), la diputada valenciana va demanar força suficient per als partits que, com ICV-EuiA, sol·licitaran una auditoria del deute per saber quin es legítim i quin és il·legítim.



I és que la coneguda parlamentària va explicar que “s’estan sociabilitzant els deutes bancaris per avarícia i mala gestió”. Un aspecte en el que també va incidir el candidat ebrenc Jordi Jordan qui va recordar que “PP, PSOE i CiU han injectat 40.000 milios d’euros als bancs, pràcticament la mateixa quantitat (38.000 M€) que s’ha retallat en serveis públics com sanitat i educació: són vasos comunicants”. A més, Oltra va voler remarcar que “esta xifra, a sobre, correspon als interessos i no a l’amortització de capital”. Per això, “el deute que s’haja contret amb inversions per al benestar social s’ha d’assumir, però aquell deute que no ha servit per a l’interès general sinó que ha servit només per enriquir encara més les oligarquies, este no s’ha d’assumir: la crisi l’està pagant qui no l’ha generat i això s’ha d’acabar”.

En esta línea, Jordan va denunciar “l’abús de poder que suposa que els actuals governants salven abans els bancs que la gent o els casos d’evasió fiscal” i va demanar “una economia al servei de les persones i una democràcia real que evite la corrupció demostrada fins ara”. Oltra, en este sentit, va afegir que “tots els pobles tenen dret a decidir, però, –es va preguntar- quan demanarem la independència de la tirania dels mercats?”. La diputada per Compromís i portaveu d’Iniciativa al País Valencià va recordar, a més, que “’l’article 135 de la Constitució Espanyola blinda els bancs i els fica com a primers en ser salvats” i va anar més enllà per dir que “això ens aboca a ser desobedients: si tenim la majoria social no se’n sortiran. I tant si podem canviar les coses!”, va dir fent referència a l’eslògan de campanya d’ICV-EuiA, formació per la qual va demanar el vot per al 25 de novembre.

Finalment, Mònica Oltra i Jordi Jordan van demanar “construir un imaginari pel qual la gent sàpiga que podem canviar el model de societat i sortir de la crisi d’una manera més justa”. Segons la diputada i el candidat “els governants actuals, al servei dels mercats, volen generar temor i culpa amb frases com ‘hem viscut per sobre de les nostres possibilitats’, per això fem una crida a la mobilització, a exercir al dret a vot per canviar les coses i a fer un exercici de pedagogia i resistència”.

7 de nov. 2012

'MAI HEM ESTAT TAN A PROP DEL SEGON DIPUTAT'

Amb optimisme i convicció encara la campanya ICV-EuiA, que avui ha presentat les seues propostes electorals en una roda de premsa en la que hi han assistit set dels vuit ebrencs presents la llista. “Esta és la campanya de la il·lusió i l’esperança, d’assumir els reptes de país i canviar la situació econòmica de manera radical per aconseguir sortir de la crisi d’una manera més justa”.


Jordi Jordan, candidat per les Terres de l’Ebre i número dos de la llista que encapçala la diputada Hortènsia Grau, ha presentat el decàleg de propostes electorals tant a nivell de Terres de l’Ebre com en l’àmbit nacional. Pel que fa al nostre territori destaquen un Pla de Xoc per a la creació de llocs de treball i un segon pla d’industrialització per a les Terres de l’Ebre, la defensa del cabal ecològic del riu Ebre, la potenciació d’una sanitat i una educació públiques de qualitat, la celebració d’un referèndum pel dret a decidir o l’impuls d’una Pensió Bàsica Universal per assolir la pobresa zero, entre d’altres. En referència a les propostes nacionals, cal ressaltar la creació d’una Banca pública, la dació en pagament per evitar desnonaments, un Acord Nacional pel dret a decidir o un Pla contra la corrupció o una fiscalitat justa i progressiva, entre d’altres. Així mateix, s’ha mostrat convençut de que ICV-EuiA és “l’alternativa de govern per assumir els reptes de país: podem fer un pas endavant a partir del dret a decidir i exigir una sortida de la crisi amb el suport de les classes mitjanes –no contra elles- per aconseguir una reactivació econòmica que ens trague d’esta convulsió social.”

A tal efecte ICV-EuiA a l’Ebre ha organitzat una campanya basada “en la proximitat” amb una cinquantena de ‘microactes’ programats a totes les Terres de l’Ebre, dels quals destaca l’acte central amb la visita del candidat Joan Herrera el dijous 22 de novembre a la tarda, que completarà una agenda plena d’actuacions a peu de carrer.

El candidat ebrenc ha anunciat també que ICV-EuiA ha reduït el seu pressupost de campanya en un seixanta per cent respecte als darrers comicis autonòmics i ha ressaltat que “no recorrerem als bancs ni ens endeutarem, sinó que ens autofinançarem la campanya amb donacions particulars, a mode de petits mecenatges, i amb els bons que emet el mateix partit; una manera de donar exemple”. En este sentit, també ha anunciat que, cas de sortir elegit diputat, donarà el cent per cent del seu sou de regidor a l’ajuntament de Tortosa a causes socials (actualment ja dóna el trenta per cent) “perquè tampoc ens sembla justa l’acumulació de càrrecs i sous”.

6 de nov. 2012

COSCUBIELA FA UNA CRIDA A LA VAGA DEL 14-N

L’actual diputat al Congrés, Joan Coscubiela, ha destacat la importància de mobilitzar-se davant “l’austeritat salvatge i suïcida a que ens porten les polítiques de CiU i PP”. L’ex-secretari general de CCOO a Catalunya ha fet estes declaracions durant la seua visita a Tortosa este dilluns dia 5, amb motiu de l’assemblea dels sindicats amb vista a la vaga general del 14 de novembre.

-->
En este sentit, Coscubiela ha destacat que “es tracta de la primera mobilització conjunta europea” i ha comparat les decisions de Merkel amb les de Rajoy i Mas perquè, cadascuna en el seu àmbit, “suposen un patiment intolerable cap a les classes mitjanes i baixes, cap als treballadors, com es demostra, per exemple, en casos com els de La Sénia -amb el sector del moble-, Alcanar -amb la Cemex- o Roquetes, amb la Lear”. Coscubiela ha recordat la lluita contra el transvasament de l’Ebre “com a exemple de que la mobilització pot aturar decisions injustes dels governs” i ha fet una crida a la participació a la vaga general del 14N perquè “ho podem aconseguir”.

El diputat d’ICV a Madrid també ha valorat el fet que just este mateix dilluns el Tribunal Constitucional (TC) haja admès a tràmit el recurs presentat contra la reforma laboral i que va ser entregat precisament fa un mes (el 5 d’octubre) pels grups parlamentaris socialista i d’IU, ICV-EuiA i CHA. El diputat d’ICV s’ha mostrat “satisfet” a la vegada que ha demanat “una sentència ràpida perquè mentrestant no es resol s’estan duent a terme acomiadaments sense control”. Per a Coscubiela, la reforma laboral “lluny de crear ocupació ha generat més atur” i ha recordat que “el recurs que vam presentar demanava una suspensió cautelar de l’aplicació de la reforma, ja que la queixa no té caràcter retroactiu”. Per això, ha dit, que “tot i que l’admissió a tràmit és un bon indici, cal celeritat per evitar més patiment i precarietat” i ha demanat que els ciutadanes i ciutadans “tinguen memòria el 25N, perquè esta llei –com d’altres- és fruit de l’aliança entre el PP i CiU”. Finalment ha advertit que “s’ha d’anar en compte amb les majories absolutes perquè “es donen un dia i s’utilitzen perversament durant quatre anys”.

La roda de premsa, en que també hi eren presents els candidats pel Camp de Tarragona (Hortènsia Grau) i per les Terres de l’Ebre (Jordi Jordan), s’ha fet davant del monument al tortosí Rafel Vidiella, al barri de Remolins, com a “símbol de la trajectòria lluitadora que hem de seguir”, ha explicat Jordan. “Vidiella va ser polític i sindicalista exemplar, model de lluita i fermesa, un camí que hem de seguir ara per construir l’alternativa a l’actual situació de crisi”.

 

2 de nov. 2012

ROMEVA CONVEÇUT D'ATURAR EL PLA DE CONCA A EUROPA

L'eurodiputat ecosocialista Raül Romeva, el president d'Iniciativa a les Terres de l'Ebre i candidat ebrenc al 25N, Jordi Jordan, i la diputada i candidata per Tarragona, Hortènsia Grau, han anunciat este dimecres les al·legacions que ICV presentarà en contra del projecte de Pla de Conca que ha proposat el govern de l'Estat. A més, han recordat que, des de la Unió Europea, forçaran la seua aturada si no es compleixen les normatives actuals.





Romeva ha afirmat que estan convençuts que, des de la Unió Europea, es podrà aturar el Pla de Conca perquè les polítiques en matèria d'aigua europees van en la línia contrària del que vol fer el govern espanyol. De fet, ha recordat que ja s'ha dictaminat que no hi haurà ni un euro públic per nous regadius intensius, mentre que sí per "l'estalvi, l'eficiència i la reutilització de l'aigua”. L'eurodiputat ha defensat un cabal ecològic més just i també ha alertat que un dels perills més greus està en el fet que els països del sud de la Unió Europea estan apostant per la privatització de l'aigua, deixant que siga un servei públic i venent-lo a empreses privades. Segons Romeva, cal aturar la "mercantilització de l'aigua" perquè s'acabaran destruint "uns rius sobreexplotats i que no donen més de sí". Igualment, ha assegurat que la faena de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) és molt important a l'hora de pressionar més les institucions europees i ha remarcat que “serviran i, de molt, totes les queixes i firmes presentades, ja que actuen com un lobby de defensa del territori”.


Per la seua part, Jordan ha manifestat que “hem posat en marxa tota la maquinària del partit, tal i com ens van comprometre a fer fa un parell de mesos, per aturar l'actual pla de conca del PP, que deixa el riu i a l'estacada, sense que baixe l'aigua necessària per salvar el Delta”, ha afirmat Jordan. El nou president d'ICV a l'Ebre ha anunciat que, “per fer més força” al Congrés dels Diputats, presentaran directament al·legacions a partir d'argumentacions basades en la vulneració de les lleis actuals espanyola i europea pel que fa a l'aigua. "Els criteris mediambientals que no garanteixen en absolut la supervivència de l'ecosistema del Delta atacat per la regressió i la salinització, i a més el s'ha produït un repartiment previ de l'aigua riu amunt, entre els regadius d'Aragó i Catalunya "totalment sobredimensionats, enlloc de preservar abans la desembocadura".

Per la seua part, Grau ha recordat que durant estos dos anys de mandat de CiU, ella mateixa ha impulsat la declaració del Parlament a favor del cabal ecològic; ha qüestionat els canals Xerta-Sénia i Segarra-Garrigues, tal i com estan plantejats avui dia tant pel seu sobredimensionament, cost econòmic i infrautilització. Igualment, ha recordat que ICV s'ha posicionat en contra de la privatització de l'aigua que està impulsant el govern d'Artur Mas amb la venda de l'empresa Ter-Llobregat, “enlloc d'apostar per la nova cultura de l'aigua basada en la reutilització, l'estalvi i l'aigua com un servei públic i no pas un negoci privat”.