22 de maig 2012

PER UN ENSENYAMENT PÚBLIC DE QUALITAT


Unes 200 persones, entre mestres, professors, alumnes i ciutadans diversos, s'han concentrat esta tarda a la plaça del mercat del peix de Tortosa per reivindicar un ensenyament públic de qualitat i reclamar l'aturada indiscriminada de les retallades. Amb les característiques samarretes grogues amb el lema 'SOS', els manifestants -vinguts d'arreu de les Terres de l'Ebre, especialment del Baix Ebre i el Montsià-  han cridat consignes contra l'actual política del Govern de la Generalitat de CiU i també del Govern de l'Estat espanyol del PP. ICV-Entesa per Tortosa hi ha sigut present a través del seu regidor Jordi Jordán i de regidora in pectore Cinta Galiana, a més d'atres membres de la llista del partit a la ciutat. 
A més, ICV portarà demà al ple del Parlament les reivindicacions de la vaga de la comunitat educativa. Pots llegir-ne més a: http://www.iniciativa.cat/icv/news/39843



Igualment, vos recomanem un vídeo que considerem molt interessant i que hem cregut oportú compartir amb tots vatros en un dia com avui. I vos ho acompanyem d'esta frase: Si la educación te parece cara, prueba con la ignorancia



MANIFEST: CONTRA LES RETALLADES DE WERT I RIGAU 

De nou, més retallades. La consellera Rigau ja ha anunciat que aplicarà les mesures plantejades pel Ministre Wert. Aquestes noves retallades comporten l’atac més dur a l’ensenyament públic en molts anys, ja que implicaran una depreciació important de les condicions en què es desenvolupa l’aprenentatge de l’alumnat i de les condicions de treball del professorat en general i, si més no, més precarietat i atur per al professorat interí i substitut, tot plegat esdevé un atac sense precedents a la qualitat educativa. Rigau, malgrat el seu discurs contrari pel caràcter intervencionista de les mesures, realitza un brindis al sol anunciant que les recorrerà al Tribunal Constitucional, però alhora, es dedica a justificar-les i té molta presa per començar-les a aplicar. La consellera Rigau substituirà algunes de les retallades educatives que ja havia aprovat el Govern de la Generalitat per les noves de Wert que tenen un abast molt més extens i aconseguiran un estalvi més gran i, per tant, contribuiran en una mesura molt més gran a pagar els beneficis del deute públic dels nostres banquers. Així, Rigau aplaça un curs l’aplicació de la reducció de les hores lectives de la tasca coordinadora i tutora de pràctiques d’FP, la reducció de les dues hores dels desdoblaments d’ESO i de la reducció de plantilles a les ZER i les substitueix per les retallades de Wert, per tant, el nou quadre de retallades a afegir a les que ja veníem patint des del 2010 quedaria així:
 
Increment de la jornada lectiva del professorat com a mínim a 25 hores a primària i 20 a secundària
Increment de les ràtios amb caràcter general, segons la següent distribució: P3 i 1r de primària fins a 27 alumnes; 1er d'ESO fins a 35 alumnes ; al batxillerat fins a 40 alumnes ; a l'FP 35 alumnes. Aquestes ràtios poden venir modulades per dos factors: 
el principi d'inclusió escolar i les característiques socioeconòmiques del centre.
No es nomenarà personal extern al centre per cobrir les substitucions fins transcorreguts deu dies lectius des de l’inici de la baixa. Aquesta mesura pretenen aplicar-la ja aquest mateix curs.
A més es mantenen les 28 hores de permanència al centre en secundària i les retallades al primer estadi així com els nous crèdits per accedir a cada estadi.
Sembla que ambdós governs pensen en continuar retallant i que no tenen intenció d’aturar-se, ara ja es parla de la possibilitat de retallar-nos l’antiguitat. I no s’aturaran. Les retallades a l’ensenyament públic continuaran si nosaltres el professorat i lacomunitat educativa no ens mobilitzem per frenar-les.
I ens hem de mobilitzar de forma continuada i sostinguda. Hem vingut realitzant concentracions, manifestacions, tancaments i inclús una vaga general, però sembla que aquest clam de la comunitat educativa de l’ensenyament públic encara no ha estat suficient per frenar aquestes polítiques antieducatives. Per això, hem de continuar, hem d’aconseguir conscienciar i sumar més companys i companyes a la mobilització.

Ara toca fer un altre pas endavant i conjuntament amb el professorat de la resta de l’ensenyament d’altres sectors i etapes educatives dir prou i participar activament en la vaga i les manifestacions del dia 22 de maig. El dia 22 de maig no només és la continuïtat d’un procés de mobilitzacions de dos anys contra les retallades, sinó que ha d’obrir un procés de confrontació directe amb els dos governs que continuï fins a frenar les retallades i posar les bases per recuperar el que, per dir-ho gràficament, ens estan robant com a ensenyament públic i com a professorat.

Els sindicats sotasignants fem una crida al professorat a participar activament en les assemblees de centre i zona que es convoquin, a debatre i prendre decisions com a col·lectiu i a participar activament i massivament de les activitats que s’organitzin.

ATUREM LES RETALLADES DEFENSEM ELS NOSTRES LLOCS DE TREBALL DEFENSEM L’ENSENYAMENT PÚBLIC I LA SEVA QUALITAT

USTEC·STEs,     CCOO,      ASPEPC·SPS,     FETE-UGT,        CGT









21 de maig 2012

LLUITEM PELS AFECTATS DE LA COOPERATIVA DE L'ALDEA


Els afectats en una assemblea. Foto: J. Antonio ('El mundo')
El territori va veure saccejada la seua economia i dignitat amb els fets de la Secció de Crèdit de la Cooperativa de l'Aldea. Tot i que ja han passat uns mesos, des d'ICV-Entesa per Tortosa i des de ICV Terres de l'Ebre no oblidem que hi ha veïns del territori que encara tenen un futur incert i que el tema no s'ha resolt. Ara que sorgixen noves iniciatives per ajudar els afectats (vegeu: http://lamarfanta.blogspot.com) hem cregut oportú recordar la ressolució del Parlament de Catalunya, que es va aprovar a proposta d'ICV-EuA. Recordem els fets:
La secció de crèdit de la cooperativa de l’Aldea va presentar preconcurs de creditors el passat més de desembre, impedint l’accés als seus diners als impositors. El Govern va presentar un pla per tal que els afectats recuperessen els seus estalvis, i de moment, s’ha aturat el segon cobrament que, segons el calendari inicial de pagaments, es preveia per al primer trimestre de 2012. Per al cobrament dels dipòsits a termini calia esperar a tenir un pla de viabilitat de la cooperativa, compromès per al 31 de març.
Posteriorment, es van poder liquidar 750 dipòsits corresponents als comptes a la vista però no els 4’2 milions què estan en dipòsits a termini i la Generalitat va argumentar què no podia garantir la recuperació d’estos estalvis durant el segon trimestre del 2012. Per esta raó, el grup d’ICV-EUiA va decidir dur la qüestió al Parlament, que el passat 30 de gener es va pronunciar a favor dels afectats. 
Segons indica el text de la resolució:
La diputada Hortènsia Grau, que va defensar la proposta.
* El Parlament de Catalunya (a proposta d'ICV-EuA) insta el Govern que l’Institut Català de Finances destini els recursos econòmics necessaris per atendre les necessitats de liquiditat de la Secció de Crèdit de la Cooperativa Agrícola de l’Aldea (Baix Ebre) permetent que els 400 afectats puguin recuperar els seus estalvis, a partir del segon trimestre del 2012 tal i com es va acordar en el Pla presentat pel Govern el desembre de 2011. Hortènsia Grau, diputada pel Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, ha obtingut l’aprovació, per part del Parlament de Catalunya, d’una resolució que insta la Generalitat a garantir que els afectats de la Cooperativa de l’Aldea recuperaran els seus estalvis. Tots els grups de la cambra han votat a favor tret de CiU, que ha quedat en minoria.

Hortènsia Grau, diputada del grup que va defensar la proposta, va valorar “molt positivament que els altres grups parlamentaris hajan recordat a CiU i al Govern les seues obligacions. Des d’ICV-EUiA vetlarem ara perquè es complisca la decisió del Parlament". 











13 de maig 2012

12M15M i LO RIU ÉS VIDA



Este dissabte ha sigut reivindicatiu i ICV hi ha participat activament. Primer, la commemoració del primer aniversari del moviment del 15M, amb la manifestació del 12M (19h) i una sèrie d'activitats relacionades que han mantingut la plaça d'Alfons de la ciutat plena durant tota la jornada. Un any després, la societat continua mobilitzada i, tot i que això és una bona notícia, la mala notícia va implícita en la indignació: si encara hi ha motius (més encara que fa 365 dies) per sortir al carrer, és que un gruix important de la classe política i dels representants dels mercats i els bancs no estan actuant com lo poble i este planeta es mereixen. Continuarem reivindicant los drets bàsics d'una democràcia real, amb una societat digna i valenta.


A continuació, a les 20h, l'Auditori Felip Pedrell ha sigut l'escenari de l'XI Assemblea de la PDE. Lo cabal ecològic ha sigut en este cas lo principal cavall de batalla. La PDE ha informat d'una recollida de firmes massiva durant 6 mesos, per al·legar contra este cabal mínim insuficient i de la intenció de demanar auditoria per al finançament del canal Xerta- Sénia, ja que quasi lo 90% del pressuspot de la Generalitat per al Baix Ebre va destinat a esta infraestructura que seria la porta falsa per un transvasament cap al sud. Passats estos sis mesos, es reprendran les mobilitzacions.


Igualment, els portaveus de la PDE han explicat que se sol·licitarà a representants de la Unió Europea (UE) que vinguen a defensar el riu in situ, tutelant el procés del cabal ecològic des del principi i des del mateix territori, perquè coneguen de primera mà la situació real de l'Ebre.


L'assemblea ha comptat amb la presència de representants de moviments ecologistes (SeoBirdlife o Ecologistes en Acció) i dels companys de l'Aragó, a través d'un portaveu de COAGRET (Coordinadora d'Afectats per Grans Embassaments i Transvasaments). L'acte ha tingut un moment especiament emotiu, quan s'han recordat aquells activistes que ja no són entre nosaltres, com Cinta Pino (qui es va ocupar durant molts anys de la paradeta de la PDE al mercat municipal) o Ferran Barreno (portaveu de la PDE a Barcelona i que va fer una gran labor d'extensió del moviment social).


A ambdós actes hi hem assistit diversos membres d'ICV (destacant els dos regidors actuals de l'ajuntament de Tortosa, Jaume Forcadell i Jordi Jordan; la futura regidora Cinta Galiana i la parlamentària Hortènsia Grau). També hi hem sigut presents amb simpatitzants, afiliats i persones col·laboradores amb el partit, per tal de mostrar el nostre suport amb els indignats i el riu i, sobretot, per convicció, perquè pensem que, com diu Eduardo Galeano: 'Este mundo está preñado de otro mundo posible'.


Per vore fotografies, podeu clicar al següent enllaç:

Fotos penjades al facebook

9 de maig 2012

JAUME FORCADELL DEIXA LA POLÍTICA





FOTO: Gustau Moreno
La decisió estava presa almenys des del passat mes de març, però no s'ha fet pública fins aquest dimarts al migdia. El portaveu d'Iniciativa-Entesa per Tortosa i també president d'ICV a les Terres de l'Ebre, Jaume Forcadell, ha anunciat que deixa la política municipal i també els seus càrrecs orgànics dintre de la formació ecosocialista. Forcadell ha comparegut davant dels mitjans de comunicació, en una cafeteria del centre de Tortosa, per confirmar la notícia que portava unes setmanes gestant-se: s'aparta de la política municipal i també de la presidència d'ICV a l'Ebre per "motius personals i professionals" que fan que siga del tot incompatible. De fet, ha explicat que canvia de residència i que se'n va a viure fora de Tortosa.


Forcadell, que enguany farà 36 anys, ara ja feia 10 anys que participava en la política tortosina i del territori, cinc dels quals com a regidor a l'Ajuntament de Tortosa. El seu lloc com a portaveu municipal serà ocupat pel número 2 de la llista d'ICV-Entesa per Tortosa, Jordi Jordan. De fet, Forcadell preveu que el seu últim ple com a regidor siga el proper 4 de juny, en la propera sessió ordinària del ple de l'Ajuntament. L'acta que quedarà alliberada amb la seua marxa serà ocupada per la número 3 en la llista d'ICV-Entesa per Tortosa, Cinta Galiana, que aquest dimarts també ha comparegut acompanyant Forcadell i Jordan.
El fins ara president d'ICV a les Terres de l'Ebre mantindrà la militància a la formació ecosocialista. La seua renúncia a l'Ajuntament de Tortosa és la segona d'aquest mandat per part d'un cap de llista a les eleccions municipals del passat 22 de maig del 2011, després que el socialista Joan Sabaté renunciés a prendre possessió de l'acta de regidor, quan el PSC va registrar una forta davallada electoral. Però el cas és molt diferent, ja que ICV va millorar resultats i va aconseguir passar d'un a dos regidors a Tortosa. 




Text extret de www.lamarfanta.blogspot.com
_________


Des d'ICV Entesa per Tortosa volem donar les gràcies a Jaume Forcadell per tants d'anys de dedicació a la política municipal, territorial i de partit. Igualment, encoratgem a Cinta Galiana en la seua nova etapa com a regidora i a Jordi Jordan com a portaveu del grup. Els nostres eixos programàtics es mantenen forts i seguim treballant per ser l'alternativa forta d'esquerres a la ciutat. 















7 de maig 2012

LO PATRIMONI, COSA DE TOTS

Lo passat diumenge va tindre lloc a Tortosa la XVII Diada dels Castells, una jornada lúdica i reivindicativa que servix per conscienciar la població de la vàlua del patrimoni de la nostra ciutat.
Per poder defensar una cosa primer s'ha d'estimar, i per estimar-la, se l'ha de conèixer. I esta és la labor que fa l'associació Amics dels Castells i del Nucli Antic. El dia va comptar amb la participació d'unes 200 persones que, a més de conèixer més detalls de les Avançades de Sant Joan (espai escollit enguany per fer la passejada), van poder participar com a extres en la gravació d'un vídeo promocional que servirà per posar en valor els 6,5 km de perímetres de muralla que encara conserva la ciutat. L'explicació de la història d'esta part de recinte emmurallat va anar a càrrec de l'actual president de l'entitat, Jordi Jordan, en condició de professor d'història i pel càrrec que ocupa dins l'entitat.
Des d'ICV volem felicitar els organitzadors per la tasca que està portant a terme des de fa tants anys i encoratjar-los a continuar en la mateixa línia. Allí ens hi trobaran,

TAMBÉ AL COSTAT DE LA CULTURA

Tortosa té una riquesa cultura equiparable a la que seua riquesa patrimonial, històrica, paisatgística, ecològica i humana. ICV apostem també per recolzar este aspecte tan important per la salut d'una societat.

En les darreres setmanes hem assistit i donat suport a actes relacionats amb la cultura, com la Fira Literària Joan Cid i Mulet, de l'EMD de Jesús, on -entre d'altres- hi van intervindre personatges de la talla de Gerard Vergés o Jesús Massip.

Igualment, i este vegada a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, també volem destacar la presentació de l'onzè volum de la reedició de l'obra completa d'Artur Bladé i Desumvila, que va anar a càrrec de l'escriptor i periodista Xavier Garcia i que va comptar amb la presència del fill de l'autor, Artur Bladé i Font, i del professor i escriptor Emigdi Subirats, en representació d'Òmnium Cultural a les Terres de l'Ebre.